inriktning

210101: FoAf Partner: IEAD, AoG Mocambique* söker bidragsgivare till att sända ut nationella missionärer i Mozambique. (av: Leif Litsgård / Mozambique)

Sedan oktober 2017 har det skett attacker på byar och samhällen i Cabo Delgado i norra Mocambique, från kusten och ca 100 km inåt landet. Vid attacker har oftast många hus bränts ned och några få har dödats genom halshuggning. Många har flytt från sina hem och åkrar.

I Mars 2020 var de första attackerna på distriktscentra/städer utefter kusten. Stora områden runt dessa städer var då tomma på folk och regeringssoldater gjorde svagt motstånd. Flera städer är nu i händerna på IS och ett kalifat håller på att växa fram.

Det har även varit liknande attacker i grannprovinsen Niassa och rekrytering sker främst i landets norra provinser. Ledaren anses vara en “viting som talar arabiska”. Enligt obekräftade uppgifter strävar de nu efter att få ett kalifat från Mocimboa de Praia till Metuge, nästan 20 mil långt. Vid samtal med studenter vid Islam universitet i Maputo sägs att Alshabab/Jihadisterna/IS har som mål att införa Sharialagar i Mocambique och det stöttar även vi men vi vill göra det på en fredlig väg.

Det finns idag minst 60 000 flyktingar i provinsen vilka har förlorat sina åkrar. Nyligen gick 20 personer hem 3 dagar efter en attack i Quissanga för att se om de kunde rädda något. De blev tvingade att bära stöldgodset till IS bas ca 30 km bort. Osäkert om de kommit tillbaka. Pingstkyrkan gjorde nyligen en matutdelning i området där överblivna medel från cyklonen Idai i Beira användes, bla PMU medel. Behovet av mat är akut då ca 15 kyrkor har tvingats stänga och medlemmar flytt främst till Pemba.

Satsning på nationella missionärer

2017 fanns det ca 145 pingstförsamlingar i provinsen. Pga IS har de nu minskat med 15 stycken. En mocambikansk missionär, Miguel, ska arbeta i norra provinsen Cabo Delgado för att hjälpa människor på flykt samt ska föröka minska rekryteringen av jihadister till IS. Han har varit med oss och undervisat vid seminarier hur man kommunicerar med Muslimer. Han är även lärare i FBS. Han får 1500 kr/mån under ett år. Miguel började arbeta 1 juli 2020.
I Pebane i Zambesia provinsen har nu Morreira arbetat snart ett år. Distriktet Pebane har ca 90 % Muslimer. Det har gått bra för honom och många muslimer har förstått vem Jesus är. Han ska få 1500 kr från 3 lokala kyrkor varje månad men det funkar inte alltid.

OM har gjort en genomgång av var det finns onådda folkgrupper i Mocambique. Vi har nu ca 25 platser dit kyrkan vill sända nationella missionärer. De ska först få 4 veckors utbildning där det ingår mission, kulturförståelse, entreprenörskap och kommunication samt hälsa, sedan 2 månaders praktik i församling som nyligen startat en ny utpost. Sedan en vecka erfarenhetsutbyte och sista peppning innan de ska sändas, oftast 2 och 2, till dessa platser. Målet är att utbilda och sända 50 missionärer under 3 år med en lön på 1500 kr/månad.

Vi har samarbete med 9 olika lokala radiostationer och en nationell TV-kanal. Se RTVAO.com. De 50 missionärer som sänds ska få en veckas utbildning i media och kommunikation och ska kunna följa upp DBS som sänds via radion. En del program streamas och en hel del sänds via internet.
Vill erbjuda svenskar att bli faddrar för en missionär. Möjligt att 3 personer delar på en missionär.

Med sydafrikansk hjälp har man just börjat bomba i området men det är nog tveksamt om det är effektivt i djungeln. Det behövs militära insatser men vi tror dessa måste kompetteras med missionsinsatser eftersom majoriteten av befolkningen i området är unga muslimer som tappat förtroende för landets regering och som går arbetslösa. De längtar efter en förändring och det erbjuder IS. Tror det är entreprenörskap och jobb, ordentlig information om jihadism och om hur man kan kommunicera evangelium med muslimer som behövs.

2018 besökte vi de flesta distrikt där nu IS finns. Vi har vänner där och en hel del har tvingats fly.

Länk till projektet: http://www.focusonafrica.se/projects-today/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »